kaldata.comПандемията от коронавируса може да промени цели сектори на икономиката и моделите

...
kaldata.comПандемията от коронавируса може да промени цели сектори на икономиката и моделите
Коментари Харесай

Икономиката на страха: по какъв начин коронавирусът ще промени бизнеса и потребителите

kaldata.com

Пандемията от коронавируса може да промени цели браншове на стопанската система и моделите на държание както на фирмите, по този начин и на потребителите. Преходът към онлайн шопинг може да стане дълготраен тренд, както и прехвърлянето на чиновниците към отдалечена работа от у дома или от друго място.

На международната стопанска система най-голямо въздействие оказва броят на хората, които се опасяват от новия ковид COVID-19, а не броят на инфектираните.  Страхът трансформира държанието на хората. Той трансформира държанието и на тези, които вземат решения. Страхът от ковид трансформира търсенето и предлагането в света на международната стопанска система.
 
На предлагането оказва въздействие намаляването и прекъсването на някои производства в Китай, което понижава и международното произвеждане като цяло. Към сегашен ден делът на Китай в международната индустрия доближи 25%. През 2003 година, когато се появи атипичната пневмония, този дял на КНР бе едвам 11%. Днес Китай е значимо звено в световната верига от доставки. По този метод прекъсването на китайското произвеждане понижава цялостната икономическа интензивност в света и оказва въздействие на продуктивността на доста други компании, които също вземат участие в единната международна верига за доставки.

Разбира се, бизнесът има ресурси. През времето на празнуване на китайската Лунна нова година, фирмите употребяващи китайски съставни елементи използваха авансово квалифицираните си за този интервал от време ресурси. В сходни обстановки не е изключена опцията за някой да промени до известна степен построената към този момент верига за доставки, само че комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай сподели, че за това е належащо доста време, тъй като по времето на този спор съвсем никакви промени в това отношение нямаше. Осигуряването на по-солидни ресурси може да смекчи въздействието на спрялата работа в Китай, само че не може напълно да компенсира отрицателния резултат.
 
От друга страна, технологиите могат доста да смекчат част от зародилите от ковид проблеми. Никои могат да работят от домовете си – икономистите да вземем за пример. Тоест немалка част от международната стопанска система може да работи даже и в изискване на пандемия и строга карантина. Това няма да анулира отрицателния резултат, само че съществено ще го понижи – нещо, което бе невероятно преди години, когато технологиите не бяха развити по този начин добре.

А какво става с търсенето? Страхът от заразяване понижи търсенето на редица услуги. Видяхме че в Китай хората стопираха да посещават комерсиалните центрове, кината и така нататък Търсенето на предложения за пътешествия и круизи тотално спря. А търсенето на мрежови компютърни игри набъбна с 40% изчислено на годишна база. Хората, които непрестанно стоят затворени в домовете си по някакъв метод би трябвало да се разсеят, забавляват и да отвлекат за малко мислите си от новия ковид.

Онлайн стопанската система може да предложи всичко това . Именно тази е разликата спрямо времената, когато върлуваше атипичната пневмония. Ръстът на онлайн извършването на покупки понижава въздействието на епидемията върху търсенето. Ефектът по този начин или другояче е отрицателен, само че той е по-слаб спрямо предишните години с помощта на Amazon, Netflix и онлайн игрите. В тези условия мощно въздействие на триумфа на една компания оказва стоката с която тя търгува. Луксозните марки ще пострадат. Техните артикули се купуват персонално, а не по интернет. Покупките от този жанр са от вида „ шопингът като отдих “. Самото отиване в първокласния магазин е част от удоволствието от покупката. Но за базовите артикули, онлайн покупките могат да се трансфорат в дълготраен тренд.
 
За разрастващите се пазари резултатът от новия ковид се показва в пониженото търсене на запаси. Намаленото търсене на първични материали като мед да вземем за пример, може да ненапълно да възвърне загубите след възобновяване на производството. Това „ насъбрано “ търсене ще удържи цените в бъдеще в общоприетите граници. Но с енергийните запаси нещата напълно не са толкоз опростени. Отмененият полет си остава анулиран. А Китай е един голям и неособено ефикасен потребител на запаси. Намаляването на Брутният вътрешен продукт на Китай единствено с $1 на човек от популацията на страната има надалеч по-тежки последици за световното търсене на запаси, в сравнение с да кажем аналогичното понижение на Брутният вътрешен продукт с $1 на човек във Англия.

 

цялата публикация ТУК

 

PETEL.BG приканва: Останете си у дома, в случай че можете. Не се презапасявайте и запазете успокоение! Следвайте инструкциите на Националния действен щаб за битка с ковид. Информирайте се единствено от достоверни източници на информация!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изра
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР